Blog

Welke matras kiezen en waarop je best let bij de aankoop?

slaapcomfort zijlig

Aan welke voorwaarden voldoet de perfecte matras?

We brengen heel wat tijd in bed door. De juiste matras kiezen is dan ook ontzettend belangrijk. Maar hoe herken je nu een goede matras en met welke criteria houd je best rekening als je een nieuwe matras gaat kopen?

Een goede matras biedt voldoende ondersteuning!

Het slaapcomfort en de kwaliteit van een goede matras kan je herkennen aan 2 essentiële kenmerken: het aanvoelen en de steun die de matras biedt.

Het aanvoelen ervaar je als je op het matras gaat liggen, wat je sowieso moet doen voor de aankoop. Testen is een must! Vaak hangt het aanvoelen samen met de materialen die gebruikt werden in de buitenste laag van de matras. Voelt de matras stevig aan of eerder zacht en wat verkies je? Een harde of een zachte, het is een kwestie van smaak…

Een optimale ondersteuning van de ruggengraat is ontzettend belangrijk. De gezondheid van je rug wordt immers voor een groot stuk bepaald door de kwaliteit van je matras. Bespaar dus niet op de kwaliteit en laat je ook grondig adviseren. Een goede matras is veerkrachtig en vangt de lichaamsdruk gelijkmatig op. Je lengte, gewicht en lichaamsbouw spelen daarbij een belangrijke rol. Matrassen zijn niet altijd voor hetzelfde lichaamstype ontwikkeld, dus doe de test!

Tip: Ook een super zachte matras waar je heerlijk in kan wegzakken, kan even goede ondersteuning bieden als een hardere matras. Het ene sluit het andere niet uit!

Denk ook aan ventilatie!

Het is indrukwekkend hoeveel vocht we ’s nachts verliezen. Vochtdruppels (van transpiratie bijvoorbeeld) verdwijnen in de matras en net daarom kan u maar best een matras kiezen met een goede ventilatie. Een goed ventilerende matras zal de vochtdruppels opvangen en die gecontroleerd weer afvoeren via verdamping waardoor de plek waarop u slaapt droog en warm blijft aanvoelen.

Materiaalkeuzes

Ook de keuze van technologieën en materialen is vooral een kwestie van smaak. De ene technologie is niet beter dan de andere en er zijn goede matrassen te vinden in elke categorie zolang de materialen zelf kwalitatief zijn en de opbouw en verwerking ervan volgens de regels van de kunst gebeurt.

We onderscheiden in grote lijnen 3 types:

Types matrassen

Een matras in schuimrubber bestaat meestal uit polyurethaan. De kwaliteit hangt samen met de dichtheid van het schuimrubber. Een klassieke schuim matras is meestal het goedkoopst. Maar voor een schuimmatras is het hoogtechnologische koudschuim echter een interessanter materiaal. Dit heeft een open celstructuur (ademend), het krult niet op en het biedt meer tegendruk en ondersteuning dan overige schuimsoorten. Qua ondersteuning kijkt u ook altijd heb best even naar de HR (High Resilience) waarde. Hoe hoger die waarde, hoe beter de kwaliteit.

Een latex matras bestaat uit een mix van natuurlijke en synthetische latex. Deze matrassen zijn doorgaans zeer vormvast en hebben een uitstekende ventilatie en bieden een blijvende elasticiteit. Dit type matrassen laat zich perfect combineren met lattenbodems. Een goede keuze dus!

Dit type matras komt wereldwijd het meeste voor. De optimale ventilatie is daar de voornaamste reden voor. Binnen deze matrassensoort kunnen we 3 varianten onderscheiden:

  • pocketveren waarbij elke veer apart is verpakt in een textielzakje en afzonderlijk kan bewegen om tegendruk en ondersteuning te beiden
  • bonnell veren die vooral voor stevige matrassen op vaste bedbodems en bedbakken gebruikt worden en stabiele drukverdeling bieden
  • multispirale veren met een geïntegreerde geweven staaldraad

Vervang je matras op tijd

Afhankelijk van het type, dien je je matras om de 10 à 15 jaar te vervangen, maar sneller mag natuurlijk ook. Er zijn enkele trucjes om je matras in topconditie te houden en de levensduur te verlengen. Je matras regelmatig keren (omdraaien dus) en verluchten of een dunne topdeck (topmatras) bovenop je matras leggen… Het maakt wel degelijk verschil!

Zullen we samen een nieuwe matras kiezen?

Ons team staat klaar om je bij je keuze te assisteren. Ze kunnen je alles over de samenstelling en de opbouw van onze matrassen en boxsprings vertellen dus vuur gerust al je vragen op hen af.  Voor onze matrassen en bedden werken we trouwens samen met een exclusieve leverancier : Velda. Op en top Belgisch en met meer dan 60 jaar ervaring op het gebied van slaapcomfort!

En ja hoor, in onze slaapstudio mag je alle matrassen persoonlijk uittesten. Dat moet zelfs!

Gerelateerde artikels
Slaap als een roosje in ons vernieuwd slaapcomfort!
Slaap als een roosje in ons vernieuwd slaapcomfort!
Een boxspring bed of een klassiek bed met lattenbodem?
Een boxspring bed of een klassiek bed met lattenbodem?
4 slaaptips voor de kortste nacht van het jaar
4 slaaptips voor de kortste nacht van het jaar