Blog

Je lederen zetel onderhouden en reinigen doe je zo

Je lederen zetel onderhouden of reinigen? enkele do’s en don’ts.

Onderhoudstips van onze meubelspecialisten

Leder is een natuurproduct en dat resulteert in voor- en nadelen. Een lederen zetel bijvoorbeeld ziet er prachtig en luxueus uit, maar alleen met een regelmatig een aangepast onderhoud blijft je salon lang mooi. Hoe best je lederen zetel onderhouden en reinigen? Dat lees je hier.

Je hebt niet veel nodig, maar je grijpt wel best snel in

Een lederen zetel onderhouden en reinigen is vrij eenvoudig en niet erg tijdrovend. Een licht vochtige doek is doorgaans genoeg om je lederen salon te reinigen. Zolang de gemorste vloeistoffen snel worden opgenomen, is de kans klein dat er vocht in de zetel trekt en er blijvende vlekken achterblijven. Leder is immers sowieso in zekere mate vochtbestendig en je zetel heeft ook een extra vochtwerend beschermlaagje gekregen voor hij geleverd werd. Snel handelen is dus de boodschap!

Je mag je lederen salon trouwens best regelmatig met een vochtige doek reinigen, maar kies zeker voor een zachte doek in plaats van schurende sponzen om krassen en scheuren te vermijden. Omdat kraantjeswater kalk kan bevatten wat kringen kan nalaten, gebruik je ook beter gedestilleerd water of flessenwater.

Wat met onderhoudsproducten?

Wat wél snel in leder trekt, zijn vetten en oliën. Precies daarom let je best extra op met vette crèmes of reinigingsproducten. Als die niet gelijkmatig over het oppervlak verdeeld worden, riskeer je vlekken en kleurverschillen.
Een vetvlek kan je vaak verwijderen met een zachte, witte gom. Zorg er wel voor dat je gom helemaal proper is of je krijgt het omgekeerde effect! Lukt het niet om de vlek weg te gommen, dan probeer je best een aangepast lederreinigingsproduct. Die bevatten doorgaans weinig glycerine en zeker geen alkaline. De professionele reinigingsproducten van Protexx® bijvoorbeeld kunnen we zeker aanbevelen voor het onderhoud van je lederen zetel. Deze producten kan je trouwens ook in onze winkel aankopen.

Enkele gouden tips om je lederen zetel te onderhouden

  • Test producten altijd eerst even uit op een weinig zichtbare plaats om zeker te zijn dat je niet meer kwaad dan goed doet. Ga je iets ingrijpend proberen, dan kan is een stukje leder (een staaltje) gebruiken ook niet onverstandig.
  • Geduld is een schone gave, ook bij de reiniging en het onderhoud van lederen zetels. Heb je de zetel gereinigd of een vlek proberen te verwijderen, wacht dan eerst even af tot de zetel volledig droog is om het tussentijdse resultaat te bekijken voor je verder schrobt of andere acties onderneemt. Het kan best zijn dat een vlek na een tijdje automatisch verdwijnt door van het lederoppervlak weg te trekken.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Heb je bijvoorbeeld last van een vette hoofdhuid, dan is een beschermdoekje op de zetel leggen zeker geen slecht idee.
  • Wrijf je lederen zetel minstens om de 2 weken snel even af met een licht vochtige doek zonder zeep. Zo worden zowel zichtbare als onzichtbare onzuiverheden regelmatig van het lederoppervlak verwijderd voor ze in het leder intrekken.
  • Om je lederen salon soepel en in topconditie te houden, breng je best 2 keer per jaar een aangepaste ledercrème aan.
  • Zet je lederen salon nooit in direct zonlicht. De schadelijke UV-straling kan verkleuringen veroorzaken. Protexx lederbescherming aanbrengen voor ingebruikname, kan dergelijke verkleuring vermijden.
  • Plaats je lederen zetel niet te dicht bij een warmtebron zoals een kachel of radiator. De warmte kan het leer doen uitdrogen wat barsten en scheuren in de hand werkt. Meer nog, een vochtigheidsgraad van 50 à 60% is net ideaal voor je lederen salon.

Barsten en scheuren herstellen? Dat is specialistenwerk!

Een kleine barst of scheur in je zetel laat je best zo snel mogelijk herstellen voor die verder gaat doorscheuren. Soms kan de scheur hersteld worden, in andere gevallen zal de lederen bekleding vervangen moeten worden. Bij Zetels De Man kan je trouwens zowel voor kleine meubelherstellingen als voor herstofferingen terecht. We hebben namelijk een eigen atelier en een stoffeerder met maar liefst 40 jaar ervaring.

Laat je adviseren!

Elke ledersoort is anders, dus laat je je best informeren hoe je je lederen salon best onderhoudt en reinigt. Onze adviseurs kunnen je alleszins perfect vertellen hoe je het leder soepel en gezond houdt zodat je lederen salon nog langer mooi blijft. Heb je toch nog een vraag? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren, want we delen onze expertise met plezier.

Gerelateerde artikels
Hoe onderhoud je een stoffen zetel?
Hoe onderhoud je een stoffen zetel?